Wednesday, May 5, 2010

Tips untuk Kecantikan Muslimah

Salam sejahtera dan selamat mlm buat teman2, sahabat2 dan kucing di rumah yg baru beberapa hari lps selamat melahirkan 3 ekor anak ^^..Takziah buat 'suami'nya si Labu yg telah pergi buat selamanya pd hjg thun lps.. Ok, stop babak2 kucing jap..Kaum wanita memang lumrahnya sukakan kecantikan, betul tak?Jdi..saya nk kongsikan sedikit tips2 atau petua bagi semua kaum2 wanita tak kira dri golongan mane pn.

Tips mudah untuk kelihatan cantik dan berseri: ◕‿◕

1. Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.

2. Gincukan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.

3. Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salun Iman.

4. Pakailah "sabun Istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.

5. Rawatlah rambut anda dengan "Selendang Islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki yang merbahayakan.kalau anda jaga aurat anda, sejuk hati lelaki yg memandang. dosa pn terhindar.

6. Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang Tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin Ukhwah.

7. Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian".

8. Bedaklah wajah anda dengan "air Wuduk" nescaya akan bercahaya di akhirat. untuk wajah berseri selalu, digalak membiarkan air wuduk pada muka kering dgn sendiri :)Di mana cantiknya seorang muslimah?

Mungkin pada sepasang matanya yang bening yang selalu menjeling tajam atau yang kadang kala malu-malu memberikan kerlingan manja. Boleh jadi pada bibirnya yang tak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis, atau yang sekali-sekala memberikan kucupan mesra di dahi umi juga, ayah, suami dan pipi munggil anak-anak.

Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan. Sejuta perkataan belum cukup untuk menceritakan kecantikan perempuan. Sejuta malah berjuta-juta kali ganda perkataan pun masih belum cukup untuk mendefinisikan tentang keindahan perempuan..

Kitalah perempuan itu..Panjatkan kesyukuran kehadrat Tuhan kerana menjadikan kita perempuan dan memberikan keindahan-keindahan itu. Namun, betapa pun dijaga, dipelihara, dibelai dan ditatap dihadapan cermin saban waktu, tiba masanya segalanya akan pergi jua. Wajah akan suram, mata akan kelam..

Satu sahaja yang tidak akan dimamah usia, sifat keperempuanan yang dipupuk dengan iman dan ibadah..

Diharap tips yg saya kongsikan ini dpt membentuk wanita2 muslimah yg sentiasa cantik di mata dan di hati :)

p/s: kalau xfaham, insyaAllah sy tolong jelaskan mane yg kabur.

2 KOMEN:

YasmiN said... [Reply to comment]

salam..wah..tips begune.sgt2 bgune utk mslimah.tenkiu!!

*fairy tail bestttttt sgt!!!agagagaga

Shukor said... [Reply to comment]

ur welcome yasmin.boleh praktikkan mne yg rse ble wat yer :)

Related Posts with Thumbnails