Tuesday, May 4, 2010

Penggemar Ikan Keli...Halal atau Haram?

Selamat pagi dan Salam sejahtera.. hari nie tak ade benda nk cerita. cuma nk kongsi beberapa gambar2 yg boleh mendatangkan minat atau selera anda pd makhluk air tawar yg bernama si 'ikan keli'. Ikan keli biasenye korang suke mkn msk pe? goreng rangup2? cili pdi? msk lemak? kukus?. Saye cume reti mkn ikan nie bile digoreng je, klu stail masakan yg lain, maaf la ye, tolak tepi jauh2.. :P

tips yg nk dikongsi berkaitan dgn ikan nie tentang cara nk kenalpasti ikan keli yg dari sumber yg halal dan diyakini pengguna. di sini, ade beberapa maklumat yg boleh anda bace.

Ikan Keli yg makan BAHAN HARAM:-

* Kepala berbentuk "V"
* Bentuk badan bentuk torpedo.
* Badan berwarna hiatm berkilat.
* Bahagian bawah badan berwarna putih melepak.
* Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning.
* Bila digoreng meletup-letup kerana banyak lemak.


Ikan Keli yg mkn BAHAN HALAL:-

* Kepala berbentuk "U".
* Bentuk badan tirus.
* Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat.
* Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu.
* Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan,
* Digoreng tidak meletup.

kalau de salah 1 yg anda rse de pd ikan tersebut, kna la tnye pnjualnye dari mne sumber die dpt, ternak ke, tangkap ke. sbb ikan nie biasanye mkn yg bersih kalau asalnye dari sungai@kolam air tawar. tapi utk yg menternak pula lain ceritanye..de yg mau jimat kos, bgi la mknan yg pelik2 asalkan hidup & membesar. kalau anda rse ragu2, was2, beli la ikan keli dri sumber yg dipercayai, ataupn dari penjual yg Islam. nk lagi yakin, pi pasar yg penjual2nye amik fresh dari ladang atau direct terus dari pemancing2 tegar...heheh.

ok la. xnk ckp pnjg lebar.. buat yg sambut harijdi pd hari nie, de hadiah khas dari peminat2 ikan keli. ^^

Comel tak patung2 ikan keli nie..tgk je ble, mkn sorry yer ~

yang nie baru ble mkn..huhu.cantik2 je kek yg diorang hias nie..syg pulak nk mkn~


ok la, pe pendapat@komen korang? ~lalalala~
kalau nk info lebih jelas, boleh tnye kt jabatan perikanan malaysia dan, ataupn rajin2 belek info joran dlm suratkhabar.

Sumber asal dipetik dari Tuan Ladang Keli
wassalam ◕‿◕

7 KOMEN:

Kie-yu said... [Reply to comment]

erks. alamak. takut plak nk mkn ikan keli pasni. da la feveret tu.

safiyyahosman said... [Reply to comment]

penah dengar juga pasl haram nya ikan keli nih kalau dia mkn lemak babi..tambh kalau org yang ternak dia cina..
selalu..
kandang babi akan diatas ..kolam keli akan ada dibawah kandang babi tue..
nih pon lec piya yang ckp..

skang terus xmakan..
kalau nak ikan keli 100% halal..beli dekat hpa..

Shukor said... [Reply to comment]

tau xpe, ikan keli pn favourite gak time2 mkn kt warung luar...klu dtg dri sumber yg meragukan, bek jgn bli@mkn. cite yg cina ternak gaye cmtu pn pnah dgr. kna hati2 la skrg klu nk bli..jgn beli dgn penjual cina~

aisyah ^^ said... [Reply to comment]

makanan fevret tu!
bntuk U?bntuk V? letak a gambaa..hehe..
xleh nak imagine..huhu

Shukor said... [Reply to comment]

hmmm, nanti kalau de gmbrnye, sy postkan yer :)

shiffaqiey said... [Reply to comment]

nice info...tapi mcm pernah tgok entry ni and pic2 ikan keli cumil 2..hehehheheh..apa2 pun nice info aaa...

Shukor said... [Reply to comment]

mmg de entri nie, link utk tuannye de kt bwh post ^^. sbb sy suke mkn ikan nie..huhu. smbil2 ingat-mengingati kwn2 yg lain :)

Related Posts with Thumbnails